"LIVE - sändning från resan"

Följ med på resan LIVE hemifrån soffan på : http://db.redknows.com/skoter/default_p.php


Där GPRS har täckning så syns det på kartan var vi tar oss fram i Sverige.



Ett Tips!
Tack för att ni loggade in på denna bloggsida. Om ni vill komma in rätt i handlingen, så rekommenderar jag att ni skrollar/rullar längst ner på sidan och sedan undan för undan skrolla uppåt i handlingen.
Tack /Henrik

*****************************************************************



Haiti

lördag 18 februari 2012

Beklagar

Jag hade lovat mer än jag kunde hålla, men vad ska man göra när man inte får sin mobila bredbandet att fungera. Nu har jag fått tag i en lånedator iaf. Nu i skrivandets stund befinner jag mig i Övre Soppero 2 (checkpoint 3) efter att varit till Saivomuotka (checkpoint 2). Det blev lite nattarbete uppe i Saivo, men det gick det också. Det har inte blivit mycket sömn på den här resan, men man hinner sova när man kommer hem igen. Jag har varit som förpatrull hittills, men nu blir det efterpatrull för min del in till stan. Mer kommer ......

                                                           Från starten i Jukkasjärvi

                                          Checkpoint 1. Tätspannen har nått Övre Soppero.

                  Taisto Torneus tillhörde en av tätspannen, här i gång med att fixa mat åt vovvarna.

                                                           Checkpoint 2, målgång.


......senare!
När jag precis hade kommit igång med skrivandet i min blogg, rusade tävlingsledningen in till mig i köket på checkpunkt 3, likamed Övre Soppero, där jag satt och skrev som bäst. Tävlingsledningen undrade om jag kunde åka och möta efterpatrullen, för tiden började bli knapp för dem att överta rollen som förpatrull. Jag hade ca 3 timmar på mig att genomföra uppdraget, dvs. köra tillbaka mot Saivomuokta, tills jag möter efterpatrullen, avlösa dem, som i sin tur skulle hinna till Övre Soppero, innan det var dags för start för de första spannet. Anledningen var att både Ola Svonni och Göran Fjällborg hade sina jobb att tänka på och därför var detta enda lösningen. Jag däremot hade inte den pressen på mig. 14 km innan Sudjavara träffade jag på ett hundspann som hade stannat, där föraren krypit ner i vindsäcken, i "lä" bakom släden. Hon berättade att hundarna hade haft det tufft i det tunga föret pga snöstormen, som hade tilltagit i styrka till nästan orkan. Vid det tillfället var sikten  likamed noll och spåret helt igen. Jag lyckades övertala föraren att återvända till Sudjavara, dit det bara var 14 km istället för att förtsätta mot Lannavaara dit det var 23 km kvar. Jag hade även lovat henne att jag kör skoter före spannet fram till Sudjavara. I samma veva dyker Göran upp ifrån ingenstans och berättade att Ola var på väg till Sudjavara med ett annat spann som hade gett upp. Strax därefter dyker det upp två spann som verkade ha bra fart på sina hundar trots det hårda vädret. Min adept som hade för avsikt att vända tillbaka till Sudjavara bestämde sig att slå följe med dessa två spannen. Göran fick i de läget köra vidare mot Övre Soppero, för att hinna iväg i tid, innan första spannet startar mot Kiruna och slutmålet. Han hade ungefär en timma på sig för omstart. Vila var det inget snack om! Ola hade slutfört sitt uppdrag, vänt och kört ikapp oss och låg i tid ungefär 45 minuter efter Göran. Han fick fortsätta direkt, destination Övre Soppero, för ett nytt uppdrag.  Hans uppgift var denna gång att köra ikapp Göran i täten och slå följe med honom som förpatrull. Min huvudsakliga uppgift i nuläget var att få "mina tre spann" fram till Lannavaara i första hand och sedan vidare mot Övre Soppero och målet för 6 timmars obligatoriskt vila. Det gick bra att ta sig till checkpoint 3,  förutom ett spann där föraren blev illamående och gav upp i Lannavara för vidare biltransport till checkpoint 3.
Mitt uppdrag för stunden var nu avklarat, ca 7 timmar senare.